Maatwerk voortenten en luifels

  • Home
  • informatiepagina's
  • Maatwerk voortenten en luifels

Bekijk foto's van maatwerk

Maatwerk voortenten en luifels

Er wordt op onze pagina gesproken over maatwerk of maatwerkservice, maar wat houdt dit eigenlijk in? De meeste tentfabrikanten werken met omloopmaten, een omloopmaat 10 geeft een omloop van 875 - 900cm aan. Wanneer een caravan een omloopmaat heeft van 887,5 cm dan zou een voortent met omloop maat 10 goed passen. Wanneer de ondergrond schuin loopt (wat in de praktijk regelmatig het geval is) is het goed mogelijk de tent af te spannen. Wanneer de omloop maat van uw caravan tegen de 900cm aan zit wordt het al snel krap met het afspannen en bij een omloop maat van 875 heb je vaak stof over. Een tentenfabrikant die maatwerk levert kan in de meeste gevallen de tent aanpassen op de exacte omloopmaat zodat de voortent perfect past.

Omdat standaard productievoortenten moeten passen aan verschillende merken en typen caravans, zijn tentenbedrijven vaak genoodzaakt grote aeropunten te gebruiken aan de zijwand van de tent (aan de caravanzijde). Met deze aeropunten is het mogelijk zijwanden van voortenten vooral aan de voorzijde (aërodynamische zijde) wat rechter langs de caravanwand te spannen.
Een voortent die op maat wordt gemaakt ,houdt rekening met de schuine kant aan de voorzijde van de caravan. Het doek van de voortent loopt mooi door in het verlengde van de caravanrail. Wanneer je de zijwand aan de voorzijde van de caravan op maat maakt, oogt het fraaier wanneer aan de achterzijde van de caravan hetzelfde gebeurt, zodat het een symmetrisch aangezicht wordt. Dit wordt verkregen door aan de achterzijde een schuine punt te maken met dezelfde schuinte als aan de voorzijde van de caravan.

 

Een juiste omloopmaat is nog geen garantie dat een voortent superstrak voor de caravan komt te staan. De manier waarop het dak geknipt en genaaid is, is maatgevend voor een mooi strak gespannen dak. Hierin zit ook verschil in een voortent op maat en een standaard productievoortent. Allereerst is het belangrijk te weten hoe een dak geknipt wordt. 

1.De omloopmaat van de caravan geeft aan hoe lang het dak moet gaan worden. Zijwanden worden vaak op 190cm hoogte gehouden, dit betekent dat de lengte van het dak de omloopmaat is min 2x190cm

2. Een voortent loopt altijd iets af wat hoogte betreft, van caravanhoogte  +/- 243cm naar ongeveer 210cm aan de voorzijde van de voortent. Omdat het dak in rondingen loopt, zowel aan de achter als voorzijde van de caravan, is het nodig het doek in het juiste model te snijden. Dit varieert eigenlijk voor elk merk/type caravan. Een Kip-caravan loopt behoorlijk schuin aan de voorzijde terwijl een Fendt caravan maar weinig schuin loopt. Hier wordt rekening mee gehouden wanneer een voortent op maat wordt gemaakt. Bij een standaard productievoortent probeert men een dak te snijden die op zo veel mogelijk type caravans past en in sommige gevallen zelfs passend voor zowel een Europese als een Engelse caravan. 


Share our website