Service en onderhoud


Goed onderhoud van uw voortent of luifel is erg belangrijk voor de levensduur. Het Ten Cate all-seasondoek, dat verwerkt zit in elke Fortex Aronde voortent of luifel, is aan de buitenzijde goed te reinigen. Door de coating die aan de buitenzijde van het doek is aangebracht kan het meeste vuil met een zachte borstel en water worden gereinigd. Wanneer er toch vuil blijft zitten is het mogelijk iets groene zeep aan het water toe te voegen. Deze zeep tast de coating niet aan en heeft toch een reinigende werking. De binnenzijde van het doek is niet gecoat en u kunt hierdoo beter geen reinigingsproducten gebruiken. Het is wel mogelijk een vochtige doek te gebruiken om vuil af te nemen. Het raamfolie kunt u het best met een natte spons en een droge doek reinigen.

Het reinigen van uw voortent of luifel gebeurt meestal alleen wanneer men de voortent of luifel van de caravan haalt, maar voor voortenten die hele seizoenen staan is het verstandig om ook tijdens het kamperen de voortent een keertje te reinigen. Het dak is dan te reinigen met een borstel aan een steel en de zijwanden zijn met een zachte borstel en water goed te reinigen.

Het meest belangrijk na het reinigen is om de tent goed te laten drogen. Landurig vochtig wegpakken kan schimmelvorming in het doek veroorzaken. Het is niet erg om de tent 1 of 2 dagen vochtig weg te pakken, maar laat bij langere periodes de tent goed drogen op locatie of leg de tent thuis goed uit.

Wanneer u toch weervlekken in de voortent aantreft dan kan dit verschillende oorzaken hebben:
  • De tent is vochtig weg gepakt
  • in de voortent wordt onvoldoende geventileerd
  • de voortent staat op een vochtige ondergrond
  • er wordt een gas- of petroleumkachel gebruikt in de voortent en hierbij wordt er onvoldoende geventileerd. ?
Wat kunt u aan de weervlekken doen? Ten Cate adviseert met 1:10 chloorhoudend water de binnenzijde van het doek te reinigen.

Overige vlekken zoals bessenvlekken, vogelpoep en zandvlekken dienen, wanneer het doek droog is, schoon geborsteld te worden. U kunt eventueel met lauw water nareinigen.
Aan harsvlekken van de bomen is weinig te doen. U kunt het hars laten uitdrogen, waardoor het vervolgens, grotendeels, los laat van het tentdoek.
Share our website