Onderhoud aan uw Fortex voortent


Onderhoud van uw voortent is erg belangrijk voor de levensduur van uw voortent of luifel. Het doek (Ten Cate all-season doek) is aan de buitenzijde goed te reinigen. Door de coating die aan de buitenzijde van het doek is aangebracht kan het meeste vuil met een zachte borstel en water worden gereinigd. Wanneer er toch vuil blijft zitten is het mogelijk om groene zeep (natuurproduct) aan het water toe te voegen. Deze zeep tast de coating niet aan en heeft toch een goed reinigende werking. De binnenzijde van het doek is niet gecoat en u kunt daarop geen reinigingsproducten gebruiken. Het is wel mogelijk een vochtige doek te gebruiken om vuil af te nemen.

Het raamfolie dient u slechts met een natte spons en een droge doek te reinigen. 

Het reinigen van uw voortent of luifel gebeurt meestal wanneer u de voortent of luifel eraf haalt maar voor voortenten die hele seizoenen staan is het verstandig om ook tijdens het kamperen de voortent een keer te reinigen. Het dak is dan te reinigen met een borstel aan een steel, en de zijwanden zijn met een zachte borstel en water goed te reinigen.

Het allerbelangrijkste na het reinigen is om de tent goed te laten drogen. Het kan geen kwaad om de tent 1 of twee dagen vochtig weg te pakken, maar bij het langdurig wegpakken kan er schimmelvorming in het doek ontstaan. Laat de tent goed drogen op lokatie of leg de tent thuis goed uit.

Wanneer u weervlekken in de voortent aantreft dan kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • De tent is vochtig weg gepakt
  • in de voortent wordt onvoldoende geventileerd
  • de voortent staat op een zeer vochtige ondergrond
  • er wordt een gas of petroleumkachel gebruikt in de voortent en er wordt onvoldoende geventileerd

Wat kun je tegen weervlekken doen? Ten Cate adviseerd met 1:10 chloorhoudend water de binnenzijde van het doek te reinigen.

Overige vlekken zoals bessenvlekken, vogelpoep en zand dienen, wanneer het doek droog is, schoon geborsteld te worden en eventueel met lauw water na gereinigd te worden.

Aan harsvlekken is weinig te doen. Je kunt het hars laten uitdrogen waardoor het vervolgens grotendeels los laat van het tentdoek.

Share our website